Tjuse

Tjuse

Tjuse

Denna blogg handlar om vårat husbygge. Från tomt letande och val av hustyp till tomt och byggnation.

Snart inflyttning

Allt runt omPosted by Gabriel Sun, February 20, 2011 19:14:55

Vi hade hoppats på att vi skulle kunna flytta in, sista helgen i Februari, men så blir det inte. Detta p.g.a. lite motgångar de senaste veckorna. Kvaliteten på alla golvlister och listfoder var riktigt dåligt så leverantören har skickat oss en helt ny uppsättning. Detta betyder att vi inte har några lister och foder till dörrar och fönster att sätta upp och gör att bygget blir försenat.

Från start så var inflyttning planerad till mitten av Mars så vi ligger fortfarande i fas.

I helgen så har vi satt tapet i köket, mönsterpassning, jätte kul. Kaklet i köket är klart, så nu är det bara lister kvar på nedervåningen.

Under vecka 8 kommer elektrikerna & VVS vara helt klara, så då börjar avtäckning av golven och inflyttningen kan påbörjas.

Det är många saker som tagit mer tid än beräknat den senaste tiden. Fiskarhedenvillan har sagt en sak, sen är verkligheten en helt annan. Varit lite irreterande, men allt går alltid att lösa.

Bilder 5 Februari

BilderPosted by Gabriel Tue, February 08, 2011 21:48:25


Lösningar

Tänka påPosted by Gabriel Tue, February 08, 2011 21:40:59

Många säger att det tar tre byggen innan man är helt nöjd med resultatet.

Det må kanske vara så, för det är en hel del saker som man inte tänkt på, men än så länge är det inte direkt något vi velat gjort annorlunda. Vi är i stora drag nöjda med det resultat vi uppnått.

Finns vissa saker som vi inte tänkt på, som man kanske tycker de man anlitar bör upplysa en om. t.e.x. vatten utkastet som vår vvs firma kopplade på efter att vattnet är renat. Varför slita på filter och rena vatten som i stort sett redan är rent och fint när man ska vattna gräset,blommor och tvätta bilen med. Nu är det inga större problem att åtgärda detta då man har nära vän som jobbar inom branschen.

Att bara tänka på vilken badrumsmöbel man ska köpa för att placera vatten och avlopp rätt i förhållande var man vill att den ska monteras. Många badrums möbler är anpassade till att passa ett standard avlopp på runt 55 cm höjd. Sen om möbeln ska ha dubbla, vä eller höger sänkt m.m. Många anpassar avlopp och vatten till möbeln, men själva visste vi inte exakt vilken möbel vi ville ha förän någon vecka sedan. Har uppstått lite problem, men som alltid går att lösa.

En annan sak angående om man har vattenfilter som vi, är att man inte får backspola i avloppet. Detta är ingen som informerat om. Varken från miljökontoret eller från leverantören. Nu kommer vi lösa detta genom att dra ut backspolningen i samma rör som inkommande vatten kommer. Dock behöver vi gräva lite mot vårkanten och dra detta till dagvatten brunnen. Hade man vetat detta innan, så hade vi förberett en slang för detta när plattan ritades.

Inte till så mycket hjälp

Allt runt omPosted by Gabriel Wed, January 26, 2011 22:05:33

De flesta som kommer och hälsar på eller är med ute vid huset hjälper till och gör ett bra arbete, men sen har vi den där slöa typen, som bara smyger omkring och gnäller lite ibland och bara njuter av utsikten eller andra bekvämligheter ute vid huset.

Dyckert pistol

LösningarPosted by Gabriel Wed, January 26, 2011 22:01:14

När vi började sätta takpanelen så köpte vi en billigare dyckert pistol på Biltema då vi fått tips om att den skulle vara bra och duga till ett bygge. Dock så har vi inte varit helt nöjda med detta val, då det nu är dags att sätta upp listerna, som är laserade och vitmålade. Eftersom vi inte ska måla efter vi satt upp dessa så vill vi att det ska bli minimala spår efter spiken. Därför valde jag att inhandla en bättre dyckert pistol som jag inte ångrar idag. Lägg lite extra på lite bättre maskiner, det lönar sig.

Det blev en Makita för dycker upp till 50 mm och storlek 1,2 mm. Känns bra i handen, lätt, lite rekyl, ställbart djup för slaget och ett kanonbra magasin för spiken. Kan verkligen rekomendera denna produkt

Tidskrävande

Allt runt omPosted by Gabriel Wed, January 26, 2011 21:54:34

Att göra mycket av arbetet själv är inget som man gör, bara över en natt. Enligt min tidsplan så har det säkert gått åt dubbelt så mycket tid än beräknat.

Detta beror på många saker, dels att man egentligen inte vet hur lång tid vissa saker tar, då man aldrig tidigare gjort det. Man är väldigt noggrann och då tar saker ochting längre tid. Sen har vi en sak, som att inhandla saker som behövs för att kunna göra vissa saker själv. Vi har också den tid det alltid går åt att komma igång på vardargarna. Känns som att man får lika mycket gjort på fem vardagskvällar som man får på en helgdag. Det sista är alla justeringar efter byggarbetare som inte gjort saker och ting korrekt och ordentligt från början.

Om man ser till hur slarviga byggarna är så är man glad att man gör en hel del själv och kan göra saker och ting ordentligt. Igår fick jag börja med att kapa av ett frånluftrör i badrummet och släpa fram tigersåg m.m. innan jag kunde sätta taket i badrummet för att det stack ned 2 cm för långt trotts att man tryckte upp det så mycket som gick. Gick säkert 30-45 minuter innan man kom igång med takpanelen. Skulle man lägga ihop all tid man fått lägga ned pågrund av dåligt hantverk från byggarna så skulle man hållt inne med en hel del av betalningen. Nu för vi diskution med det företag som reste stommen åt oss och gjorde montering i steg 1-3 av 5 möjliga. Vi är inte nöjda med den tjänst de levererat.

Brukar säga att det är tur att vi inte har en tillverknings industri som är lika slarvig som många, men inte alla byggarbetarna är.. För då hade sveriges export varit väldigt liten och sveriges ekonomi hade varit i botten, då vi hade haft så dålig kvalitet på våra produkter, så vi knappt kunnat sälja dessa.

En sak som är störande som jag inte tog upp tidigare som gjort att man tappar tid är när saker och ting man fått i leveranserna inte stämmer. I helgen som var så hade vi planerat att göra klart köket, men tyvärr så blev det inte så p.g.a. en liten sak. I ritningaran från köks ritaren så hade han ritat in sju stycken led lampor under överskåpen, men när vi skulle montera upp de sista överskåpen och den tredje skivan med ledlamporna så upptäckte vi att det var urfräst för totalt åtta led, men vi bara fått sju. Problemet är att dessa måste monteras innan man monterar överskåppen då kablarna går bakom skåpen i ett urfräst spår. Så nu är det bara att vänta på den sista led lampan innan vi kan montera de två sista skåpen. Lite irreterande då man vill ha köket klart.

Vecka 3 2011

BilderPosted by Gabriel Sun, January 23, 2011 20:57:01

Dörr montering

Montering (Trapp, kök, m.m.)Posted by Gabriel Sun, January 23, 2011 20:47:53

Då var första dörrkarmarna på plats. Eftersom man aldrig tidigare monterat detta tidigare så tog det lite tid innan man var igång.

Vi ställer karmar på golvet för att få ett perfekt resultat, men det skapar också lite problem då inte alltid golv och väggar är plana och raka, trots att man bygger nytt.

Next »