Tjuse

Tjuse

Tjuse

Denna blogg handlar om vårat husbygge. Från tomt letande och val av hustyp till tomt och byggnation.

Inte räknat med

Allt runt omPosted by Gabriel Wed, January 05, 2011 20:51:54

Är många saker som man inte tänkt på inför bygget.

Tycker vi lägger en hel del tid på att städa och plocka på saker, sånt som man inte tar med i beräkningarna när man planerar tiden för bygget.

En annan sak är att transportera bygg material. Det man fått från Fiskarheden från där man förvarar det i huset eller i närliggande garage eller på annat sätt. Vi har flyttat kring lite material från ställe till ställe så ytor är begränsade och att ha 4-5 meters längder lister eller tak är inte lätt att förflytta hur som helst och kan inte ligga var som helst. Vi har haft turen som haft ett närliggande garage att förvara detta i, men har behövt lyfta in allt när vi ska ha det och taket ska ligga i flera dagar innan man kan sätta upp det.

Golvet vägde ca 1 ton som man bar in och detta har man sedan flyttat på en gång till från det att man fick det. Försök att planera in platser och leverans tider så gott det går för att slippa ha saker i vägen och behöva flytta det till olika platser i huset. Vi har valt att ha att liggandes i ett sovrum nu, förutom tak och lister som ligger och sticker ut i allrummet.

Något inte jag heller räknat med är all tid vi lagt på att åka och handla saker till bygget.

Snö röjningen vid bygget är inget man haft i åtanke heller, men som måste göras och tar tid. Även om det bara kanske är 20 minuter varjde gång så har det blivit några gånger i år.

En post jag inte räknat med är allt efterarbete, efter byggarna. Är en spik där och en spik där som ska slås in. En regel där som ska sättas upp och en regel där som inte sitter fast som måste spikas fast. Dåligt skarvade glesläkt som man behöver förstärka m.m. Helt enkelt efterarbete efter snickarna.

Nu säger jag inte att mina snickare slarvat med flit eller är dåliga, för jag har inget att jämföra med. Är bara besviken att man haft så mycket efterarbete, då man förväntar sig 100% utfört arbete när man tar över. Sen ser folk på saker ur olika vinklar och vissa tycker det är ok och medans vissa tycker det inte är ok. Alla är vi inte noggranna och ute efter det perfekta resultatet. Vissa nöjer sig kanske med att man tycker att det är ok, men i andras ögon är det inte ok. Var går gränsen för dåligt arbete?