Tjuse

Tjuse

Tjuse

Denna blogg handlar om vårat husbygge. Från tomt letande och val av hustyp till tomt och byggnation.

Nu faller stugan!

Rivning av stuganPosted by Martina Johansson Tue, August 31, 2010 19:30:38

Första helgen i juli börjar vi på allvar att riva stugan på tomten. Det går snabbt tänkte vi, inte mycket till stuga men ack vad fel man kan ha. Det tog oss två hela helger och ett flertal eftermiddagar med ett arbetsteam bestående av 2-5 personer.

Vi skalade av stugan lager för lager där den lilla inbyggda altanen fick ge sig först sen fortsatte vi med taket och ytterpanelen. Samtidigt finslipade vi den väg som vi fick anlägga upp till den plats där huset ska stå för att grävskopor och andra maskiner ska kunna ta sig upp.

Vi upptäckte snabbt att stugan fortfarande var bebodd av x antal små och stora bisamhällen var av de större var i högsta grad aktiva. De surrade ilsket när vi kom för nära med vårt bankande och vi fick vid ett flertal tillfällen fly fältet för att inte bli attackerade. Under hela rivningen av stugan var det bara en av oss, Gabriel som blev stungen och tur var väl det. Annars drabbades vi alla av de hundratals av bromsar som frodades i värmen. Varmt var det då vi lyckades pricka in de varmaste veckorna på hela sommaren 2010.

När stugan i stort sett bara bestod av några bärande stolpar, lite tak och ett fåtal av väggarnas plankor kallade vi in förstärkning till slutspurten av rivningen. V fick hjälp av en benkant och dennes hjullastare som efter två knuffar fick det som var kvar av stugan på fall.

Nu var det bara till att ta hand om allt virke, sågspån, isolering mm och forsla bort så mycket som möjligt av det. Stugans golv gick relativt lätt att demolera och bestod även det av flera lager och isolerat med sågspån och folie.

Man kan säga att när stugan byggdes använde man sig av allt och lite till framförallt vad det gäller isoleringen som bestod av sågspån i oändligheter, mossa, kutterspån, vanlig isoleringsull och gamla tidningar. Några av tidningarna var i så bra skick att v bestämde oss för att spara några, kanske kan det bli något fint av dem i huset sen eller bara kul att läsa och se de gamla reklamannonserna.

Sen var det dags att sätt ut ”hörnen” där huset ska stå, till hjälp hade vi en kille från Lantmäteriet som kämpade tappert i hällregn. Bilden nedan är tagen dagen efter och visar ett av de fyra hörnen men en härligt grön åker i bakgrunden.

Efter ca två veckors slit med rivning av stugan, anläggning av väg och utsättning av huset unnar vi nu oss en semester till varma Florida. När vi kommer hem har de redan påbörjat arbetet med att gräva ur för grunden, lägga ner dräneringen och det enskilda avloppet.