Tjuse

Tjuse

Tjuse

Denna blogg handlar om vårat husbygge. Från tomt letande och val av hustyp till tomt och byggnation.

Husknuten

Från idé till avtalPosted by Gabriel Thu, May 13, 2010 17:46:28

Iden att bygga nytt hus väcktes redan när vi bodde i Halmstad mellan åren 2004-2007. Hus priserna steg otroligt mycket under denna period och vi kände att det var dumt att köpa ett gammalt hus som var 15 år eller äldre för ca 2,5-3,5 miljoner då man kunde bygga ett helt nytt hus för samma pengar med mycket lägre driftkostnader och precis som man själv ville ha det. Vi åkte först upp till husknuten i Göteborg och fastnade då för ett Eksjöhus och deras husmodell Lönneberga. Dock så sköt vi på husplanerna , idag 3-5 år senare är de verklighet.

2007-2008 så flyttade vi till Örebro och vi började ganska tidigt att åka runt och titta på nya visningshus och även gamla hus. Vi fick inbjudan till husbygge möte på banken där representanter från olika hustillverkare, banken och kommunen talade om finansiering, tomter, hus och vad man borde tänka på vid om man tänkt bygga nytt m.m.

Då kommunen i Örebro bara släpper små tometer och trycker ihop sina områden valde vi att titta på tomter i Kumla och ställde oss då i tomtkön där. Vi blev väldigt intresserade av ett specifikt kommande område med namnet Marielund. Dock så fick vi under början av 2009 reda på att kommunen valt att skjuta på planerna längre fram i tiden på detta område.

Man blev lite besviken, så våren/sommaren 2009 började vi gå på en hel del husvisningar i bl.a. Rynninge, Lillån & Almby. Vid budgivningarna stack priserna ofta iväg och vi kände att det inte var rätt att investera så mycket pengar i ett äldre hus.

Hoppet kom liksom av sig fram till den dagen då jag frågade en bekant om han visste om någon som ville sälja en tomt. Tomtpriserna i Örebro ligger straxt under miljonen för några fjuttiga hundra kvm. Oki, inget jämfört med storstäderna, men jämfört med Kumla så skiljer sig tomt priserna från 500.000 till 1.000.000 kronor. Blir mycket hus för dessa pengar och tomterna oftast större i Kumla.

I september 2009 fick jag besked av den bekant som jag frågat om tomt, att han kände en som ev. hade en tomt att sälja oss. Vi åkte ut och tittade på läget och jag fastnade med det samma, medans min sambo var mer tveksam. Vi var ut till tomten två till tre gånger och träffade markägare. Det kändes mer rätt för varje gång man var förbi och tittade på tomten. Så nära stan men ändå ute på landet, och ingen grannhus tätt inpå tomten. 10 minuter med bil till centrum och 18 minuter med cykel. Man ser stan från över trätopparna över gärderna. Sol från morgon till kväll, så vad mer kan man begära.

I slutet av oktober 2009 väljer vi att ansöka om förhandsbesked som visar sig bli positivt i början av januari 2010. Dessförinnan så hade vi redan skrivit på kontrakt med Fiskarhedenvillan om att köpa husmodell Vråken innan prishöjningen i december 2009. Dock satte sig markägaren sig lite på tvären när vi väl skulle skriva papprena. Vi ville skriva papper innan vi lämnade in ansökan om förhandsbesked, men markägaren sa att det inte var några problem och sa att om vi skulle få ett positivt besked så skulle vi få köpa tomten och gav oss ett ungefärligt pris som sedan visade sig vara helt bortglömt. Fyra veckor efter det positiva beskedet på förhandsbeskedet så skrev vi på köpeavtalet på tomten efter många möten och diskussioner. Ibland hade man gett upp hoppet och ibland trodde man på mirakel, men till slut så föll alla bitarna på plats även om det blev något dyrare än vad vi tänkt oss från början.