Tjuse

Tjuse

Tjuse

Denna blogg handlar om vårat husbygge. Från tomt letande och val av hustyp till tomt och byggnation.

Dörr montering

Montering (Trapp, kök, m.m.)Posted by Gabriel Sun, January 23, 2011 20:47:53

Då var första dörrkarmarna på plats. Eftersom man aldrig tidigare monterat detta tidigare så tog det lite tid innan man var igång.

Vi ställer karmar på golvet för att få ett perfekt resultat, men det skapar också lite problem då inte alltid golv och väggar är plana och raka, trots att man bygger nytt.

Trappen

Montering (Trapp, kök, m.m.)Posted by Gabriel Sun, January 16, 2011 22:30:08

Helgen den 16-17 januari var det dags att montera trappen. Har under den senaste tiden försökt få tag i någon duktig hantverkare som skulle kunna montera trappen, men de jag ville anlita för uppdraget var inte tillgängliga för tillfället så vi fick ta oss tid att montera trappen själva. Har gått och funderat och tänkt på montringen hela veckan om vi skulle klara av det eller ej, då vi aldrig tidigare monterat en trapp.

11 timmars arbete krävdes för 2-3 personer att få trappen på plats. Montage anvisningen var lika dålig som alla andra. Det som var användbart där var vilken skruv som skulle vara till vilket moment. med lite tips och några telefon samtal till kunnigt folk på adolfsbergs bygg så kunde vi få ihop det till slut. Vill passa på att tacka Patrik för tipsen och råden inför och under monteringen.

Det kluriga var att förstå sig på hur de tänkt, för varje steg passade inte perfekt i urfräsningen i vagnen, utan man kunde flytta det någon centimeter fram eller bak i vagnen. Då uppstod frågan och osäkerheten om steget ska ligga i mitten, fram eller bak i urfräsningen i vagnen för att passa in bra i motsatta vagnen. Vi var tvugna och testa oss fram och till slut så belv det bra efter en hel del hjärngymnastik.

Vissa delar var itne uppmärkta alls och vissa mindre bra.

Nästa sak som körde ihop sig, var täckskivorna. dessa var 24 m.m. bredare än vad det är från tak till golv. Vi räknade bort parketten och fick då kvar 9 m.m. var skulle vi göra av dessa 9 m.m.? Inte bara det, utan passbitarna passade inte på något sätt med ursågningar för trapp, så det var bara att testa sig fram och såga till täckskivorna på bästa möjliga sätt. Hjälpte inte på traven att byggarna som satte upp stommen hade satt ett fästjärn utvändigt som byggde flera millimeter, där täckskivan skulle ligga an. Bara att fräsa ur och svära återigen över att byggarna inte tänkt till.

Tips - ring tillverkan och hör hur de tänkt sig hur allt ska monteras.

Här följer lite bilder från helgen