Tjuse

Tjuse

Tjuse

Denna blogg handlar om vårat husbygge. Från tomt letande och val av hustyp till tomt och byggnation.

Undervåningen börjar kännas klar

InteriörPosted by Gabriel Wed, January 05, 2011 20:09:09

Nu när golvet är i stort sett lagt på hela nedervåningen (bara sovrummet klar, där allt material står) så känns det som att inflyttningen är nära. Under nästa vecka kommer trappen som ska monteras och lyftas på plats. Samtidigt kommer oxå köks inredning och med dessa saker på plats och wc, tvätt klart i slutet av nästa vecka så känns det som att man fått ett nytt hem.

Vill lyfta fram golvet från Tarkett, som känns riktigt bra, kvalitet och snyggt. Man får kämpa lite och ha ordentliga verktyg. I början hade jag lite halv dåliga verktyg som kanske fungerar bra till ett klickgolv, men efter några inköp så fortgår det lite lättare.

Tips

- Knäskydd

- Ordentliga golv läggningsverktyg

- Snåla inte in och köp ett billigt golv

- Beräkna avståndet vägg till vägg så man inte avslutar med en liten bit, utan börjar då med att kapa första längden lite.

- Se till att det är rent och inga ojämnheter på golvet innan läggning

- Mät upp om väggar är raka, så man inte ser en tydlig sned sista rad

Här följer lite bilder från vårat bygge

Start av WC & Tvätt

InteriörPosted by Gabriel Wed, January 05, 2011 19:47:56

Nu känns det som att vi börjar nå vårt slutmål, då undervåningen börjar kännas som klar.

I dagarna började Gällersta kakel med våt utrymmena (wc och tvätt) flytspacklingen är klar. De började 1½ vecka tidigare än planerat och det känns jätte bra.

Det man mest varit orolig för är dörrkarmar och hur vi skulle lösa övergångarna till vår utrymmena. Har aldrig tidigare monterat karmar och speciellt inte i samband med anknytning till våtutrymmen där det flytspacklas. Det man bör tänka på om man bygger hus från Fiskarhedenvillan är att dörrkarmarna är lika breda som regel plus gips, så det finns inte utrymme för kakel m.m. under dörrfoder, så detta får man lösa på egen hand. Vi löser det på det viset att vi kommer sätta en liten smyg, lika mycket som kaklet bygger och kommer på så sätt ha utanpåliggande dörrfoder i badrum och wc. Standard hos Fiskarheden är att lägga kaklet mot dörrfodreet och lägga en silikon sträng runt.

Detta var inget vi tänkt på innan, men ändå är en ganska betydande sak, då det är en sak som kommer synas tydligt och om man vill kakla om så är det lätt att ta bort dörrfoder med utanpå liggande. Dessutom när man lägger silikon så kan den ofta lätt missfärgas med tiden och torkar. Detta är en smak sak, men ville lyfta fram det, då vi inte tänkt på detta och tyckte det var en viktig sak.

Tidskrävande

InteriörPosted by Gabriel Mon, December 20, 2010 18:57:53

Känns som att det inte händer så jätte mycket just nu. Man lägger många vakna timmar med husbygget och det är i detta läge man frågar sig om det är värt det. Svaret blir fortfarande JA! Även om man hade haft råd att köpt nyckelfärdigt hus så kommer resultatet bli betydligt bättre och man kan luta sig tillbaks i soffan och njuta av att man gjort detta själv och vara stolt över sin sambo, familj och vänner som hjälpt till att åstadkomma detta.

För tillfället lägger man 30-40 timmar i veckan på bygget och man känner sig lite sliten.

Stressen över att få vissa saker klara innan de ska komma och börja med våtutrymmena vecka 2. Då ska golv och dörrkarmar vara monterade. Golvvärmen i badet ska vara lagd och innan dess så ska hallen bli klar så vi kan lägga golvet som hänger ihop med vardagsrum och kök.

Så i år blir det inte mycket jul och nyårsfirande, då arbete i huset står på schemat.

Har hänt en hel del i huset sen senast, då vi nu äntligen fått lösullen på plats på övervåningen. I helgen så skivade vi i stort sett hela övervåningen så nu har man det roliga arbetet med att spackla och slipa framför sig :o(

Undervåningen ska i stort sett bara målas några gånger och några fina justeringar med fint spackel innan den kan göras färdig med tak och golvläggning.

Har lagt in lite bilder då orken att skriva för tillfället inte är på topp.

Om ni är i byggartagen, så fundera riktigt innan om ni har den tid som krävs för att bygga själva och om det är värt det. Det sociala livet har vi i stort sett lagt åt sidan sen några veckor tillbaks. Man jobbar äter åker till bygget, äter, sover, jobbar, åker till bygget, äter, sover, jobbar, handlar, äter, sover, jobbar, äter, åker till bygget ......

21 November - Gipsning

InteriörPosted by Gabriel Tue, November 23, 2010 19:50:34

Nu när elektrikern har dragit sitt, så är det full fart med att skiva och gipsa igen väggarna.

Gipsade i stort sett halva nedervåningen på tretton timmar, men det är mycket att skära och många doser att borra upp. Är inte många hela skivor man får sätta upp, tror jag räknat det till sex stycken, än så länge.

Tips 1 - är att köpa dosmagneter, super bra men kostar en slant.

Tips 2 - om man vill ha riktigt fina gipskanter så skär på båda sidor innan ni knäcker skivan. Går jätte smidigt och man slipper trycka ihjäl signär man ska skära och få stora bitar som losnar.

Tips 3 - Fin dubbeltandad liten smidig såg använder jag för att såga gipsskivor istället för att skära i vissa lägen.

Isolering

InteriörPosted by Gabriel Tue, November 23, 2010 19:36:10

Att isolera alla innerväggar gör man snabbt och enkelt.

I denna Fiskarhedenmodellen så är isolerade innerväggar standard och det var ett krav vi hade. Hatar ihåliga väggar, då kan man lika gärna köra öppen planlösning som kontorslandskap. Nä, nu kanske jag överdrev lite, men bara lite.

Ska man slå ut det hela så tog det oss 5 timmar att isolera hela husets innerväggar och då har vi isolerat dubbla lager mellan kök/sovrum, sovrum/Wc, Allrum/sovrum, så det krävdes lite extra inköp av isolering då standard bara är enkel på 5 cm.

Tycker det är viktigt med rejäla väggar gips - osb - isolering 5-10 cm - osb - gips

20 November

InteriörPosted by Gabriel Sun, November 21, 2010 21:22:54

Nu blev det ett jätte hopp från sista oktober till 20 november. Man har tänkte varje gång man varit ute på bygget att man ska ta bilder, men glömt det varje gång. Här nedan kan ni se de infällda osb skivor som jag nämnt tidigare.

Oktober 31

InteriörPosted by Gabriel Sun, November 21, 2010 21:03:08

En härlig höst söndag, sista dagen i oktober.

Följer lite bilder från bygget innvändigt.

Oktober 30

InteriörPosted by Gabriel Sun, November 21, 2010 20:45:36

Fullfart på bygget och nu har man kommit in i den riktiga byggfasen för vår del. Nu är byggarna i slutfasen och snart tar vi själva över helt.

Om man ska lyssna på arga snickaren från kanal 5, så samarbetar vi grymt bra och kan arbeta på var sitt håll.

Vi valde att inte köpa till skivor i leveransen från fiskarheden utan har valt att köpa osb skivor o skiva de väggar vi tycker behövs. dock så kan vi inte skiva väggar som har fönster eller dörrar, trodde vi. Har löst det så praktiskt att vi fällt in osb skivorna mellan reglarna. Kommer bilder under rubrik 20 november där det syns bättre vad jag menar.

Tips 1 - Har ni beställt ett hus utan skivtillägg och funderat på att vilja ha extra skivor bakom gipset så kan ni fälla in dessa mellan vägg reglarna.

Tips 2 - Lägg skivorna ned istället för stående vid montering.

Tips 3 - Köp en ordentlig skruvdragare eller hyr en pro maskin.

Next »