Tjuse

Tjuse

Tjuse

Denna blogg handlar om vårat husbygge. Från tomt letande och val av hustyp till tomt och byggnation.

Snart inflyttning

Allt runt omPosted by Gabriel Sun, February 20, 2011 19:14:55

Vi hade hoppats på att vi skulle kunna flytta in, sista helgen i Februari, men så blir det inte. Detta p.g.a. lite motgångar de senaste veckorna. Kvaliteten på alla golvlister och listfoder var riktigt dåligt så leverantören har skickat oss en helt ny uppsättning. Detta betyder att vi inte har några lister och foder till dörrar och fönster att sätta upp och gör att bygget blir försenat.

Från start så var inflyttning planerad till mitten av Mars så vi ligger fortfarande i fas.

I helgen så har vi satt tapet i köket, mönsterpassning, jätte kul. Kaklet i köket är klart, så nu är det bara lister kvar på nedervåningen.

Under vecka 8 kommer elektrikerna & VVS vara helt klara, så då börjar avtäckning av golven och inflyttningen kan påbörjas.

Det är många saker som tagit mer tid än beräknat den senaste tiden. Fiskarhedenvillan har sagt en sak, sen är verkligheten en helt annan. Varit lite irreterande, men allt går alltid att lösa.

Inte till så mycket hjälp

Allt runt omPosted by Gabriel Wed, January 26, 2011 22:05:33

De flesta som kommer och hälsar på eller är med ute vid huset hjälper till och gör ett bra arbete, men sen har vi den där slöa typen, som bara smyger omkring och gnäller lite ibland och bara njuter av utsikten eller andra bekvämligheter ute vid huset.

Tidskrävande

Allt runt omPosted by Gabriel Wed, January 26, 2011 21:54:34

Att göra mycket av arbetet själv är inget som man gör, bara över en natt. Enligt min tidsplan så har det säkert gått åt dubbelt så mycket tid än beräknat.

Detta beror på många saker, dels att man egentligen inte vet hur lång tid vissa saker tar, då man aldrig tidigare gjort det. Man är väldigt noggrann och då tar saker ochting längre tid. Sen har vi en sak, som att inhandla saker som behövs för att kunna göra vissa saker själv. Vi har också den tid det alltid går åt att komma igång på vardargarna. Känns som att man får lika mycket gjort på fem vardagskvällar som man får på en helgdag. Det sista är alla justeringar efter byggarbetare som inte gjort saker och ting korrekt och ordentligt från början.

Om man ser till hur slarviga byggarna är så är man glad att man gör en hel del själv och kan göra saker och ting ordentligt. Igår fick jag börja med att kapa av ett frånluftrör i badrummet och släpa fram tigersåg m.m. innan jag kunde sätta taket i badrummet för att det stack ned 2 cm för långt trotts att man tryckte upp det så mycket som gick. Gick säkert 30-45 minuter innan man kom igång med takpanelen. Skulle man lägga ihop all tid man fått lägga ned pågrund av dåligt hantverk från byggarna så skulle man hållt inne med en hel del av betalningen. Nu för vi diskution med det företag som reste stommen åt oss och gjorde montering i steg 1-3 av 5 möjliga. Vi är inte nöjda med den tjänst de levererat.

Brukar säga att det är tur att vi inte har en tillverknings industri som är lika slarvig som många, men inte alla byggarbetarna är.. För då hade sveriges export varit väldigt liten och sveriges ekonomi hade varit i botten, då vi hade haft så dålig kvalitet på våra produkter, så vi knappt kunnat sälja dessa.

En sak som är störande som jag inte tog upp tidigare som gjort att man tappar tid är när saker och ting man fått i leveranserna inte stämmer. I helgen som var så hade vi planerat att göra klart köket, men tyvärr så blev det inte så p.g.a. en liten sak. I ritningaran från köks ritaren så hade han ritat in sju stycken led lampor under överskåpen, men när vi skulle montera upp de sista överskåpen och den tredje skivan med ledlamporna så upptäckte vi att det var urfräst för totalt åtta led, men vi bara fått sju. Problemet är att dessa måste monteras innan man monterar överskåppen då kablarna går bakom skåpen i ett urfräst spår. Så nu är det bara att vänta på den sista led lampan innan vi kan montera de två sista skåpen. Lite irreterande då man vill ha köket klart.

Inte räknat med

Allt runt omPosted by Gabriel Wed, January 05, 2011 20:51:54

Är många saker som man inte tänkt på inför bygget.

Tycker vi lägger en hel del tid på att städa och plocka på saker, sånt som man inte tar med i beräkningarna när man planerar tiden för bygget.

En annan sak är att transportera bygg material. Det man fått från Fiskarheden från där man förvarar det i huset eller i närliggande garage eller på annat sätt. Vi har flyttat kring lite material från ställe till ställe så ytor är begränsade och att ha 4-5 meters längder lister eller tak är inte lätt att förflytta hur som helst och kan inte ligga var som helst. Vi har haft turen som haft ett närliggande garage att förvara detta i, men har behövt lyfta in allt när vi ska ha det och taket ska ligga i flera dagar innan man kan sätta upp det.

Golvet vägde ca 1 ton som man bar in och detta har man sedan flyttat på en gång till från det att man fick det. Försök att planera in platser och leverans tider så gott det går för att slippa ha saker i vägen och behöva flytta det till olika platser i huset. Vi har valt att ha att liggandes i ett sovrum nu, förutom tak och lister som ligger och sticker ut i allrummet.

Något inte jag heller räknat med är all tid vi lagt på att åka och handla saker till bygget.

Snö röjningen vid bygget är inget man haft i åtanke heller, men som måste göras och tar tid. Även om det bara kanske är 20 minuter varjde gång så har det blivit några gånger i år.

En post jag inte räknat med är allt efterarbete, efter byggarna. Är en spik där och en spik där som ska slås in. En regel där som ska sättas upp och en regel där som inte sitter fast som måste spikas fast. Dåligt skarvade glesläkt som man behöver förstärka m.m. Helt enkelt efterarbete efter snickarna.

Nu säger jag inte att mina snickare slarvat med flit eller är dåliga, för jag har inget att jämföra med. Är bara besviken att man haft så mycket efterarbete, då man förväntar sig 100% utfört arbete när man tar över. Sen ser folk på saker ur olika vinklar och vissa tycker det är ok och medans vissa tycker det inte är ok. Alla är vi inte noggranna och ute efter det perfekta resultatet. Vissa nöjer sig kanske med att man tycker att det är ok, men i andras ögon är det inte ok. Var går gränsen för dåligt arbete?

Många beslut

Allt runt omPosted by Gabriel Wed, January 05, 2011 20:36:34

Samtidigt som man ska lägga runt en hel arbetsvecka på att bygga så är det många andra beslut som ska tas som man inte hinner tänka på, då man har huvudet fullt med hur man ska lösa saker och ting man håller på med i huset.

Idag när de lagt klinkersen i hallen så slog det mig att vi inte bestämt vilken färg vi ska ha på fogen och som tur är så ha de inte fogat ännu, då vi kommer välja en mörk fog då vi har mörkt golv i entren.

När det gäller tapet och färg så har vi hittat en tapet som vi beställt, dyr men värt det. Vi har valt en färg till en vägg, annars så kommer det mesta bli vitt tills vi flyttat in och känner att vi kan lägga energi på val av färg och tapeter. Idag har vi kök,vardagsrum, hall och allrum klara med tapet och färg val. Sovrummet har vi en tapet vi gillar, men inte bestämt något ännu. Detta gör att vi är lika noga var vi än spacklar och slipar och utgår ifrån att vi ska måla.

Nu när vi närmar oss inflytten så ska vi oxå inhandla nya möbler och andra saker som vi vill ha nytt. Ett val som vi har haft svårt för är badrumsmöbel och har ännu inte bestämt oss vad vi ska ha på badrummet.

Sen när man väl fått sig en bild hur man vill ha något så ska man finna detta. Tid som man ska hitta mellan de 40 timmar man gör på sitt vanliga arbete, de 40 timmar man gör på bygget och de timmar man behöver sova och äta.

Vi har själva köpt lite då och då, när vi snubblat över något. Visst blir det att man har saker står i lägenheten och i huset som kanske är lite i vägen, ,men man får det man vill ha och köper det när man har tid och oftast till ett riktigt bra pris.

Tips

- även om det känns långt borta så börja titta på färgval och tapet i god tid innan ni ger er in i het luften.

Många moment på samma gång

Allt runt omPosted by Gabriel Wed, January 05, 2011 20:21:18

Jag vet inte hur andra gör när de bygger sina hus, men vi har valt ett sett som vi anser är effektivt för oss, då vi inte bygger som man brukar. Vanligtvis så gör byggarna ett moment i taget, men vi gör många olika på samma gång på grund av att vi vill och att det blivit så p.g.a. andra saker som påverkat arbetsgången som väntan på lösullen, som gjorde att vi inte kunde skiva klart övervåningen förrän lösullen var på plats.

När vi är ett gäng som arbetar så jobbar vi ofta på olika håll i huset med olika saker.

Vi kan spackla, måla, slipa, sätta tak eller lägga golv på samma gång. Vi har valt att vilja grundmåla och på vissa ställen oxå måla klart innan vi satt taket och golv för att slipa ta hänsyn till att tex gå emot och skätta ner taket. Kan man måla betydligt snabbare och skvätta så pass man vill.

Det som vi oxå ser som bra att vi arbetar i olika steg är att vi kan göra det som vi är bäst på och att ingen står syssloslös och behöver känna sig överflödig, för det finns alltid något att göra, som den personen klarar av. Vi försöker göra det vi är bäst på för att maximera resultatet.

Vi tycker det gått bra och än så länge är vi nöjda med resultatet, men det har krävts en hel del mer tid än beräknat.

Det jobbigaste har varit alla hörn vi har att få dessa bra. Har slitit hårt och slipat och spacklat om dessa i genomsnitt 4-5 gånger för att på riktigt bra hörn då vi kör med 90 gradiga hörn och ingen avrundning eller utanpåliggande list. Det som varit värst är att fått balken i taket i vardagsrum/köket bra, men nu är den klar.

4 December

Allt runt omPosted by Gabriel Sat, December 04, 2010 23:05:02

Att göra stora delar själv av byggnationen är tidskrävande.

Själv lägger jag cirka 20-25 timmar i veckan på att arbeta i huset. Man hinner arbeta, äta, bygga och sova. Laga mat, tvätta och städa kommer lite i andra hand och man känner att man har väldigt lite tid för annat.

Denna helg har jag tagit mig tid för att gå ut med jobbet och äta julbord och ta mig tid för vänner. Man måste komma bort från bygget och koppla av för att klara av det.

I veckan blev jag riktigt förbannad. Är inte lustigt att hantvekare har en stämpel att vara slarviga och lata. Blev riktigt förbannad då det slarvas en del. Undrar om hantverkarna bara hade skitit i det om man köpt huset nyckelfärdigt. Något som jag oxå stört mig på en hel del är att cc inte stämmer till 85% när jga skivat väggarna. Vissa siter löst och många spikar är inte islagna ordentligt. Små saker som man kan störa sig på, då man arbetar mycket och sliter för att nå ett topp resultat.

Längtar bort

Allt runt omPosted by Gabriel Mon, October 18, 2010 18:31:25

Första hösten på 3 år som man är hemma i sverige. Nu när mörkret lägger sig tidigt och det är kallt och mesta dels fuktigt och blött hade det varit härligt att vara tillbaks till Miami Beach.

Nu har vi andra saker att tänka på, som husbygget. Vi är nu inne i en period där vi inte kan göra så mycket själva utan är mest ute på plats och tittar till det och håller rent efter snickarna.

Om 3-4 veckor är det skarpt läge, när snickarna är klara utvändigt och vi tar över och ska göra det invändiga själva.

Börjar känna stressen lite över att hinna klart i utsatt tid. Vi har dock inte sagt upp lägenheten ännu, men vi har satt februari som inflyttning och det känns som att allt måste flyta på ordentligt för detta ska bli möjligt.

Kompisen pratar dock hela tiden om nästa års semester till USA igen, men denna gången från öst till väst i 4 veckor. Skulle vara jätte roligt, men husbygget går i första hand nu och sen får man se om man behöver en paus i allt till sommaren.

Next »