Tjuse

Tjuse

Tjuse

Denna blogg handlar om vårat husbygge. Från tomt letande och val av hustyp till tomt och byggnation.

Dagen D (Byggdag 6)

Stommen tar formPosted by Gabriel Tue, September 28, 2010 19:50:41

Solen sken fortfarande över Örebro. Nu har vi haft kanon väder i snart två veckor och vi hoppas få hustaket på plats innan regnet kommer.

Denna dag var man förväntansfull, när man lämnade arbetet för att åka ut till bygget på vägen hem. Denna dag så har de lyfta på takstolarna, och huset fick ett rejält lyft.

Byggdag 6

Stommen tar formPosted by Gabriel Tue, September 28, 2010 19:18:57

Nu är det dagen före dagen D.

Fler fönster har monterats under dag 6 och ännu en gaveltakstol var nu klar. Även båda gavlarna till takkåporna var klara för att lyftas på plats.

Byggdag 5

Stommen tar formPosted by Gabriel Tue, September 28, 2010 19:10:31

Nu är alla väggar på nedreplan gipsade. När plattan tog form så förstod man inte riktigt hur stort/litet huset skulle komma bli. Nu när väggarna är på plats och fönstren börjar monteras in, så får man en helt annan bild hur man kommer bo den kommande tiden. Vissa ytor är som man föreställt sig, medans andra kanske känns oki, men att man kanske skulle velat haft några centimetrar till.

Byggdag 4

Stommen tar formPosted by Gabriel Tue, September 28, 2010 18:47:43

I början känns allt gå så fort. Redan byggdag 4, så är 3 väggar klädda med yttergips och gavlarna till övervåningen påbörjande.

De sätter gips och panel innan de reser takstolarna på plats.

Nedan ser man hur de snickrar ihop de bärande innerväggarna innan de lyfts på plats.

Under byggdag fyra så hade de satt upp yttergips på ytterliggare två väggar och nu såg man verkligen om fönster flytten var en dum eller oki idé.

Byggdag 3

Stommen tar formPosted by Gabriel Thu, September 23, 2010 17:51:04

Vi skämde bort byggarna lite, då vi varje dag efter arbetet åkte förbi bygget och städade undan och täckte över allt bygg material.

Byggdag 3 så var ytterskivorna på plats på norr sidan och alla bärande väggar inne i huset var på plats.

Nu kunde vi se hur rummen växte fram och tog form. Började man fundera lite om ytorna räcker till eller om man skulle haft större eller mindre. Själv tycker jag att det mesta känns rätt och lyckat. De ändraingar vi gjorde första dagen med snickarna känns nu helt rätt.

Byggdag 2

Stommen tar formPosted by Gabriel Thu, September 23, 2010 17:38:19

Nu går det fort, stommen växer fram riktigt fort.

Alla yttre väggar och en bärande vägg invändigt är nu klara.

Byggdag 1

Stommen tar formPosted by Gabriel Thu, September 23, 2010 17:33:04

Det första vi gjorde när vi kom ut på plats var att bekanta oss med snickarna från Förenade bygg. Vi gick sedan genom ritningarna och gjorde direkt några ritningsändringar. Vi flyttade ett fönster i vardagsrummet fem decimeter. Låter kanske inte så mycket, men vi tror skillnaden kommer vara väldigt avgörande för hur vi kommer kunna använda ytorna och det underlättar möbleringen (en av fördelarna med att bygg i lösvirke). Det andra var att vi ville flytta vetilationen och det var inte heller några problem.

Efter att ha tagit reda på allt material och täck över och burit in en del i garaget, så bar det iväg till arbetet ett par timmar. Vi trodde vi skulle komma in till arbetet kl 11, men man snubblade in vid 13.30 och fick ta igen det lite på eftermiddagen.

Direkt efter jobbet så tog man svängen förbi bygget som nästan är på vägen hem.

Redan samma dag som byggmaterialet stod det två väggar på plats efter cirka 3 timmars arbete, inte dåligt.